Dlaczego olej kokosowy jest tak zdrowy?

Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularny, szczególnie wśród osób dbających o zdrową dietę, a wszystko to za sprawą jego cennych właściwości. Olej ten zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak jest zaliczany to zdrowych produktów spożywczych. Dlaczego tak się dzieje? Rozwiązanie tej zagadki jest bardzo proste, a mianowicie tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym mają średnią długość łańcucha. Oznacza to, że rozbicie takiego łańcucha na mniejsze części jest dla organizmu znacznie prostsze, więc energia zostaje uwolniona znacznie szybciej. Dzięki temu możemy niemal natychmiastowo poprawić funkcjonowanie mózgu, jak i całego organizmu. Jest on dużo zdrowszy niż inne tłuszcze nasycone, na przykład te pochodzenia zwierzęcego, które powodują podwyższenie cholesterolu i zwiększenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Olej kokosowy, jak już wiemy, szybko przekształcany jest w energie, więc nie powoduje przyrostu masy ciała. Jego charakterystyczną cechą są silne właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne, dlatego z powodzeniem może być stosowany zewnętrznie w chorobach takich jak wszelakie grzybice skóry i paznokci, trądzik, stany zapalne skóry. Dodatkowo jego natłuszczające działanie przyniesie ulgę nadmiernie przesuszonej skórze, szczególnie w okresie zimowym.



Myślę, że polubisz tę stronę